total body adjustment

Total Body Adjustment

"a powerful set of diagnostic and therapeutic approaches "

Osteopathy
 
 

Articles

 

 

Het kaakgewricht

Onze hersenen krijgen heel wat info toegestuurd hoe ons lichaam zich in de ruimte bevindt. Deze proprioceptieve impulsen worden allereerst opgevangen door bepaalde sensoren/receptoren in gewrichten, spieren en pezen om van daaruit naar ons centraal zenuwstelsel doorgegeven te worden. Deze centrale computer zorgt voor een motorisch antwoord op deze prikkels onder de vorm van aangepaste spierspanningen. Bepaalde zones in ons lichaam zijn rijkelijk voorzien van bovengenoemde sensoren : de voeten, de lage rug en het overgangsgebied tussen nek en schedel. Belangrijkste zone is de overgang tussen bovenste nekwervels en schedel : de hoog-cervicale regio.

Wat nu boeiend is dat de informatie die toekomt in deze regio voor meer dan de helft afkomstig is uit het kaakgewricht. Het wordt nu duidelijk dat problemen in 1 of beide kaakgewrichten zeer storend kunnen inwerken op de proprioceptieve informatie (hoe we staan, hoe we ons bewegen e.d.) en aldus een foute motorische respons veroorzaken. Een verstoord lichaamsschema, instabiliteit van bepaalde gewrichten, steeds terugkerende rugklachten, maar ook migraine, congestieuze sinussen, oorinfecties, vermoeidheid en slechte concentratie kunnen hun oorsprong vaak vinden in een dysfunctie van het kaakgewricht. Een deskundige evaluatie van dit immens belangrijk gewricht dringt zich dan ook op. In het bijzonder na tandextracties, tijdens orthodontische aanpassingen, na het plaatsen van een brug, bij tandknarsen of klikken van het gewricht o.a. is een totale check-up, waarbij zachte osteopatische technieken worden toegepast, geen overbodige luxe maar eerder een must.

top

 

Aspartaam

 

Dit artikel is in opmaak

top

De cholesterolmythe (laat je niet kisten)

 

Dit artikel is in opmaak

top

Orthomoleculaire voedingssupplementen

Door raffinage van voeding wordt onze voeding reukloos, geurloos, beter houdbaar maar verliest de belangrijkste anti-oxidanten, vitamines en mineralen. Het lichaam kan met de juiste voeding veel zaken oplossen maar als we het lichaam niet helpen door te zorgen dat we voldoende mineralen, anti-oxidanten, vitamines en aminozuren binnenkrijgen dan is het een verloren race tegen allerlei ziekten en aandoeningen. 'Je bent wat je eet' en 'laat voeding je medicijn zijn' gelden nog altijd. Geef je lichaam de juiste voeding zodat het zelfstandig de schade door vrije radicalen kan repareren.

In de praktijk blijkt het moeilijk een goed en uitgebalanceerd voedingspakket te gebruiken. We nuttigen over het algemeen een voeding die minder beschermende stoffen bevat die noodzakelijk is. Vermoedelijk omdat voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde de plaats innemen van voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde. Dat zijn vooral snacks of zoete tussendoortjes. Bovendien eten we steeds minder groente, terwijl aanbevolen wordt om meer te consumeren.

Mocht u tot de kleine groep behoren die er een voorbeeldig voedingspatroon op nahoudt dan nog zijn er tal van factoren en situaties die de behoefte aan nutriënten zodanig verhogen, dat de dagelijkse voeding hierin nauwelijks kan voorzien.

Factoren waar we zelf weinig invloed op hebben en die ertoe bijdragen dat we als individu nog meer beschermende stoffen nodig hebben dan we met onze voeding kunnen binnenkrijgen:

  • milieufactoren
  • fysieke en mentale stress
  • virussen en bacteriën
  • ouder worden
  • individuele erfelijke belasting

Het lijkt erop dat extra inname van bepaalde voedingssupplementen naast een gezonde voeding bescherming biedt tegen welvaartsziekten en andere aandoeningen. Het bestaande concept van de ADH’s (algemeen dagelijkse hoeveelheid) behoeft vernieuwing, omdat het huidige uitgangspunt te beperkt is. Het is uitsluitend gericht op het voorkomen van gebreksziekten. Het houdt onvoldoende rekening met nieuwe inzichten met betrekking tot de beschermende effecten van voedingsstoffen. Er is steeds meer bewijs beschikbaar voor de stelling dat voedingsstoffen niet alleen van belang zijn als uitgangsmateriaal voor groei en onderhoud, maar ook en vooral in hogere doseringen bij kunnen dragen aan de preventie van welvaartsziekten. In dit verband wordt wel gesproken van een optimale voeding ofwel een orthomoleculaire voeding. Het is beter te streven naar een voeding die een minimale kans geeft op (chronische) ziekten en bijdraagt aan het vertragen van ouderdomsziekten. Zo wordt gestreefd naar een optimalisering van de lichamelijke functie of bepaalde gezondheidseffecten, zoals de weerstand of het geestelijke en lichamelijke prestatievermogen.

Het gebruik van voedingssupplementen is een eenvoudige, effectieve en veilige manier om een optimale hoeveelheid micronutriënten in te nemen.

AK is bij het uitzoeken van de juiste suppletie en de juiste dosering van onschatbare waarde.

top

Bachbloesems

De bloesemtherapie is een geneeswijze die aan het begin van deze eeuw ontwikkeld is door Dr. Edward Bach. Het was zijn wens dat steeds meer mensen tot het besef zouden komen dat men zelf verantwoordelijk is voor de eigen gezondheid. Hij ontdekte een geneeswijze die iedereen, zonder risico's, zelf kan toepassen om vorm te geven aan die gevoelde eigen verantwoordelijkheid.

Bach

Dr. Edward Bach

Deze geneeswijze maakt gebruik van bloesemessenties die de levenskracht van bloesems bevatten. De bloesems zijn afkomstig van wilde struiken, bomen en planten. Zij zijn niet schadelijk en werken niet verslavend. Ze worden niet gegeven tegen de lichamelijke klacht maar uitgekozen in overeenstemming met de gemoedstoestand.

overzicht bloesems : klik hier

Uitgangspunt van de Bach Bloesem remedies is dat je niets doet met het ongewenste "de klacht", maar juist de tegenovergestelde "kwaliteit" versterkt.

Een heel simpel voorbeeld: als "angst" je beheerst, dan is dat iets wat in je leven heel veel aandacht krijgt, niet alleen van jou maar ongetwijfeld ook door je omgeving. Iets wat aandacht krijgt zal gaan groeien. Nu is het tegenovergestelde van angst de kwaliteit "moed". Angst en moed zijn allebei een kant van dezelfde medaille. Als angst nu veel aandacht krijgt, zal er weinig overblijven voor moed. De kwaliteit moed zal langzaam wegkwijnen. Door nu geen aandacht meer te schenken aan de angst maar juist de moed te versterken komt er weer balans tussen beide uitersten. Je hebt weer voldoende moed om met je angst om te gaan.

 

Gebruik

Je mag maximaal 7à 9 bloesems tegelijkertijd gebruiken en als je het gevoel hebt dat je er wel 10 of 20 nodig hebt, dan gebruik je een poosje alleen de Wild Oat - ruwe dravik (voor mensen die stil, in zichzelf gekeerd, introvert zijn). Of je gebruikt een tijdje alleen Holly - hulst (voor extraverte, spontane, naar buiten gerichte mensen). Het gebruik ervan helpt je te ontdekken welke bloesems je werkelijk nodig hebt.

Je neemt een lege en gesteriliseerde pipet en druppelflesje van 30 ml. en vult dat met koolzuurvrij bronwater. In dat flesje doe je dan tevens 2 druppels uit het voorraadflesje van elke uitgekozen bloesem. Dit is de gebruiksklare oplossing waarvan je dan minimaal 4 keer per dag 4 druppels gebruikt. In ieder geval begin en eindig je er de dag mee.

Voor heel acute situaties is er de Rescue Remedy, hiervan geef je de patiënt 4 druppels uit het voorraadflesje in een beetje water met kleine slokjes te drinken, of je druppelt ze rechtstreeks onder de tong. Bij bewusteloosheid kun je de druppels op de slapen en de polsen inwrijven. Herhaal dit net zo vaak totdat er verbetering ontstaat.

Uitgangspunt bij elke behandeling: we letten niet op de kwaal, het symptoom of de ziekte, maar gaan uit van de persoonlijkheid en de aard van het gedrag van jezelf of van de mens die om hulp vraagt. Het gaat om de manier, waarop je met je problemen omgaat; de manier waarop je ernaar kijkt; hoe je je erbij voelt; wat het met jou doet; wat jij ermee doet.

De gemoedstoestand van de mens is de manier waarop de mens met zijn situatie omgaat, hoe hij of zij ernaar kijkt, wat hij of zij erbij ervaart. Het is dus meer dan gevoelens en emoties, maar omvat ook het denken en handelen, de levensinstelling en de levensovertuiging.

De krachten van de bloesems helpen om de in de mens gelegen krachten en deugden te versterken, waardoor gemoedsgesteldheden als: angst, onzekerheid, weinig interesse voor het leven, eenzaamheid, overgevoeligheid, moedeloosheid, wanhoop en overbezorgdheid veranderen in hun tegendeel. De mens komt terug in zijn 'harmonie', waardoor herstel zal intreden en de gezondheid herwonnen kan worden

Net als bij de orthomoleculaire voedingssupplementen wordt AK vaak ingeschakeld om de juiste Bachremedie uit te kiezen.

top

 

mmmkkkkkkk

Total Body Adjustment

a powerful set of diagnostic and therapeutic approaches

Hans Brendonck - Legeweg 186 - 8020 Oostkamp

Tel : 050 - 84 22 12

hans.brendonck@telenet.be

Total Body Adjustment -Osteopathy -Applied Kinesiology - Emotional Freedom Techniques

About - Consultation - Articles - Home